Sponsorprogramma
2 september 2016

Afkick kliniek Novi Početak – Een nieuw begin


 
 


2013 | Opzetten Afkickkliniek


In 2013 werd door stichting ‘’Bread of Life’’, stichting van Danko Malesevic, het idee geopperd om een afkickkliniek op te richten voor alcohol- en drugsverslaafde. Beide vormen van verslaving zijn een groot probleem in Bosnië en omliggende landen. De nasleep van de Bosnische oorlog heeft ervoor gezorgd dat veel getraumatiseerde soldaten, maar ook burgers naar alcohol en/of drugs grepen. Ook het slechte toekomstperspectief maakt dat veel jongeren hun uitweg zoeken in verdovende middelen.
 

 
Stichting Moj Bliznji heeft in Nederland een grote prefab houten bouwkeet (25mx10m) aangeschaft om deze in de Bosnische stad Preijdor dienst te laten doen als afkickkliniek. In Februari 2014 is de keet op transport gegaan naar Bosnië. Ook heeft Bread of Life met financiële hulp van Moj Bliznji een stuk grond aan kunnen kopen in de bergen van Preijdor.

 
 

2015 | De opbouw


 
Omdat bij de opbouw van zo’n centrum, zeker in Bosnië, nogal wat komt kijken is de keet pas in de zomer van 2015 opgebouwd. Een groep vrijwilligers, met een aantal heuse ketenbouwers in de gelederen, is in naam van Moj Bliznji naar Bosnië gereisd om te assisteren bij de opbouw van de keet. Met diverse acties heeft deze groep zo’n €10.000,- opgehaald om de opbouw van de afkickkliniek een zetje in de juiste richting te geven. Na een geslaagde week is de groep huiswaarts gekeerd, positief gestemd over de toekomst van dit project. Danko liet destijds weten ernaar te streven om het centrum binnen een jaar operationeel te krijgen.

2 jaar later…


2 jaar na het opbouwen van de keet is min of meer dezelfde groep vrijwilligers afgereisd naar Preijdor. Dit keer om verder mee te helpen aan de opbouw van het centrum, en uiteraard om de ontwikkelingen van afgelopen 2 jaar met eigen ogen te aanschouwen. De eerste cliënt is inmiddels succesvol afgekickt en gereintegreerd in de samenleving. Dat wil zeggen dat er word gezorgd voor huisvesting en werk, hetgeen niet altijd even voor de hand liggend is in Bosnië. De beoogde doelstelling van Danko om binnen een jaar operationeel te zijn is dus gehaald, gezien het feit dat het afkicktraject 9 maanden bedraagt en deze persoon al weer enkele maanden vertrokken was.
 

 
Positief verrast was de groep door professionele aanpak van Bread of Life. Er is full-time toezicht en begeleiding voor de cliënten door ex-verslaafde Edo. Hij weet precies wat deze mensen moeten doorstaan en kan ze hierdoor uitstekend begeleiden en bijstaan. Om kennis uit te wisselen is er contact met andere afkickklinieken in Bosnië en omringende landen. Ook wordt er in samenspraak met deze klinieken bepaald welke cliënt waar het beste op zijn plek is. Daarnaast wil het centrum zo veel als mogelijk zelfvoorzienend zijn, zowel in levensmiddelen als financiën. Hiervoor zijn diverse landbouwprojecten rondom het centrum opgestart, is er een bakkerij die tevens de gaarkeuken van Bread of Life van brood voorziet, en wordt al het regenwater gedurende het hele jaar opgevangen om de landbouwprojecten in de zomer te kunnen irrigeren.

Ook dit jaar is door deze groep vrijwilligers weer een bedragen van €11025,- verzameld met diverse acties. Het grootste deel van dit bedrag zal besteed worden aan het ingraven van een stroomkabel over 1,5 km. De kliniek ligt namelijk doelbewust in afgelegen gebied om de cliënten weg te houden van hun verkeerde contacten. Er is op dit moment al wel elektriciteit installatie aanwezig in het centrum maar dit betreft slechts een aansluiting op het 2 fase stroomnetwerk, waar een aansluiting op het 3 fase stroomnetwerk noodzakelijk is. Een dure investering, maar absoluut nodig voor de vestiging van meer patiënten in de kliniek. Momenteel zijn er 6 cliënten aanwezig in de kliniek, de uiteindelijke doelstelling is om er structureel 20 personen te vestigen. Gezien de drive van Edo en Danko durven wij als bestuurd van deze stichting met een gerust hart te zeggen dat dit zal lukken.