Samenwerkingen met lokale hulporganisaties

Het merendeel van onze hulpverlening loopt in Prijedor via de stichting ‘Bread of Life’ en in Banja Luka via de ‘Christian Fellowship Church’. Zelf zijn we niet fulltime in het land aanwezig en als stichting vinden we deze samenwerking daarom ook erg belangrijk, zo niet onmisbaar. Door nauw samen te werken met deze twee organisaties kunnen we specifiek en efficiënt hulpvragen in behandeling nemen en in de lokale behoeften voorzien. Daarnaast is het erg waardevol om samen te werken met mensen die de cultuur kennen en de taal spreken.

De missionaire presentie in Bosnië-Herzegovina is van beperkte omvang en ons voornemen is dan ook om deze twee organisaties te blijven ondersteunen bij het belangrijke werk dat zij doen.

Bread of Life

Sinds 2007 werkt Moj Bliznji nauw samen met de evangelisch protestantse stichting ‘Bread of Life’. De stichting runt onder andere een dagelijkse gaarkeuken voor daklozen, een afkickkliniek en talloze andere projecten in de stad Preijdor. Om dit alles te bekostigen heeft de stichting een goed lopende tweedehandswinkel waar ook een deel van de door ons geleverde goederen terecht komen. ‘Bread of Life’ wordt geleid door voorganger Danko Malesevic die wij hebben leren kennen als een man met een enorme drive en een groot hart voor zijn naaste. Via hem komen we ook in contact met kansarme families die in aanmerking komen voor een nieuwe woning of opgenomen kunnen worden in ons sponsorprogramma.   

Christian Fellowship Church

In 2021 kregen wij de vraag van de Christian Fellowship Church in Banja Luka of wij een prefab gebouw konden leveren om dienst te gaan doen als kamphuis. In 2023 is er een geschikt gebouw op transport gegaan richting Banja Luka. Tijdens een werkvakantie in de zomer van datzelfde jaar is het kamphuis gerealiseerd door een groep jongeren uit de Hervormde gemeente in Hardinxveld-Giessendam.   

Bij deze evangelische gemeente in Banja Luka zijn diverse zendingsmedewerkers betrokken van YWAM/JmeO (Youth With A Mission/Jeugd met een Opdracht). Zij organiseren regelmatig zomerkampen voor kinderen en jongeren in de stad Banja Luka en proberen op deze manier het evangelie te delen.

Inmiddels hebben we ook een eerste familie van een nieuwe woning kunnen voorzien door deze samenwerking. We zijn voornemens de samenwerking de komende jaren te intensiveren en zo ook ons werkgebied uit te breiden.

Actuele projecten

Afkickkliniek ‘Novi Početak’ - Een nieuw begin

In 2013 werd door stichting ‘’Bread of Life’’ het idee geopperd om een afkickkliniek op te richten voor alcohol- en drugsverslaafden. Na de oorlog hebben veel getraumatiseerde soldaten hun toevlucht gezocht in drugs en/of alcohol. Ook het slechte toekomstperspectief van Bosnische jongeren is een voedingsbodem voor het overmatige gebruik van alcohol en/of drugs. De Bosnische overheid biedt weinig tot geen hulp aan mensen die kampen met verslavingsproblematiek.

 

Sponsorprogramma

In overleg met onze lokale contacten proberen we met ons sponsorprogramma altijd zorg op maat te bieden. Dit doen we altijd met de intentie om de ontvanger uiteindelijk weer financieel op eigen benen te laten staan, al lukt dit zeker niet altijd.  We doneren soms maandelijks aan bepaalde gezinnen/alleenstaanden, maar geregeld gaat het ook om een eenmalige bijdrage, vaak voor een specifieke investering.

De samenstelling van de deelnemers in het programma wisselt dan ook voortdurend. Doorgaans gaat het vooral om gezinnen aan de onderkant van de samenleving of ouderen die van hun pensioen, als ze dit al hebben, niet rond kunnen komen. Voor een actueel overzicht van de huidige deelnemers verwijzen we jullie door naar onze nieuwsbrieven.

Woningen

Sinds jaar en dag voorzien we ook de allerarmsten van nieuwe woningen. Sinds de oprichting van onze stichting hebben we zeker tien families van een nieuwe woning kunnen voorzien. Soms gebeurt dit door een bestaande woning aan te schaffen, maar meestal doen we dit door de aanschaf van prefab houten gebouwen uit Nederland. Alhoewel de prijzen hiervan de afgelopen jaren helaas zijn gestegen is het vaak een snelle, niet al te dure en toch levensbestendige oplossing voor een familie in nood.

Projectarchief

Drinkwater voor Jajce

Eén van de voormalige vluchtelingen die tijdens de Bosnische oorlog naast ons heeft gewoond, benaderde ons in 2012 met de vraag of we een watervoorzieningsproject in het dorp Jacje wilden financieren. Het ging om een moeilijk bereikbaar gebied in een regio waar vooral ouderen woonden. Zowel de watervoorziening als de waterkwaliteit waren er erg slecht. Nadat we de financiële middelen hadden verzameld hebben we een waterput laten boren, maar ook het waterleidingnetwerk en het waterreservoir in deze regio opnieuw kunnen laten aanleggen.

Basisschool Vitkovići

In een van onze eerste bezoeken aan Bosnië-Herzegovina, en dus kort na de oorlog, kwamen we in contact met een basisschool in het dorp Vitkovići. In eerste instantie hebben we daar voornamelijk kleding en speelgoed uitgedeeld, maar we zagen ook dat er behoefte was aan meer. Daarop hebben we in overleg met de directie van de school voornamelijk schoolmeubilair, schoolmaterialen, radiatoren en (sport)kleding aan de school gedoneerd. In 2016 hebben we ook digitale schoolborden kunnen leveren.  

Hoewel we de school in Vitkovići niet meer jaarlijks bezoeken hebben we nog steeds contact met de directie en staan we open voor nieuwe hulp aanvragen. Het is in ieder geval mooi om te zien dat de basisschool nog steeds bestaansrecht heeft.

Baptisten gemeente Slovanski Brod

In de periode van 2001 t/m 2007 zijn we ondersteunend betrokken geweest bij de bedieningen van een baptisten gemeente in het Kroatische stadje Slovanski Brod. Dit deden we vooral door het bieden van financiële steun en het leveren van hulpgoederen. De gemeente en alle bijbehorende bediening werden geïnitieerd en gerund door een Amerikaans zendingsechtpaar. Hoewel dit echtpaar niet meer werkzaam is in Kroatië, wordt de gemeente inmiddels gerund door de lokale voorganger Darko. De gemeente bloeit sindsdien nog steeds en is daarmee een schoolvoorbeeld van hoe kerkplanting bedoeld is.